TIM - Od ideje do realizacije

Sve je počelo jednog majskog dana prošle godine kada smo obavešteni o jednoj zanimljivoj inicijativi BCIF-a.

To je Balkanski fond za lokalne inicijative, jedan od retkih domaćih fondova i jedini koji se bavi razvojem lokalne zajednice. Pored finansijske podrške, njihovi „štićenici“ često prolaze i obuke i treninge, a kasnije imaju i podršku u implementaciji projekata. BCIF je dakle, u saradnji sa The Balkan Trust for Democracy (BTD), pokrenuo razvojni program pod nazivom „Mi smo u programu!“

Dnevni boravak
Multiplikacija - živeti tolerantno


 
Cilj je da se ojača aktivizam mladih u lokalnim zajednicama i da se podstaknu mladi ljudi da, kroz pokretanje lokalnih medijskih projekata, aktivno učestvuju u rešavanju pitanja koja su im važna i koja su bitna za lokalnu zajednicu iz koje dolaze.

Članovi Maštališta su zajedno sa mladima iz Zaječara, Vrnjačke Banje, Vrbasa, Čajetine, Novog Bečeja, Loznice, Vranjske Banje, Bora i Knjaževca, na četiri seminara sticali znanja o medijima i o tome kako da njihov projekat zaživi u lokalnoj zajednici.

Nakon takve pripreme, i povratka u Zrenjanin, stvara se bilten TIM.
Tim - kao Tolerantni i Informisani Mladi..ali pre svega Tim kao funkcionalna grupa, dobro organizovana celina, koja ima zajednički cilj.

Lepo je što smo, kao dugogodišnji Maštari, dobili priliku da samostalno napišemo I realizujemo naš projekat, koji sprovodimo evo već šest meseci, sa ogromnom voljom I entuzijazmom. Svakako da nam je ovo iskustvo veoma značajno i za dalji život, nakon srednje škole. Našu redakciju čine Maštari, većinom gimnazijalci, ali radimo i na proširenju, ne bi li se i učenici ostalih srednjih škola, kojima je ovaj projekat, uostalom i namenjen, uključili. Sam koncept biltena je da mladi pišu za mlade, da ih informišu i edukuju o stvarima koje su njima važne.
Praktikujemo i redakcijske sastanke, na kojima se Maštari, pored dogovaranja u vezi promocija, pre svega druže. Promocije u vidu žurke ili nekog javnog događaja organizujemo na različitim mestima, početkom meseca, i time razoružavamo mlade koji kao izgovor za svoju pasivnost, koriste to da nema događanja u gradu. Danas se svi zalažu za dobrobit mladih, ali kad je u pitanju ovako dobra inicijativa i kada je toliki trud uložen, jednostavno zaneme. Nadamo da će mediji obratiti više pažnje na nas. Jasno nam je da je svaki početak težak i da je sve ovo još uvek u povoju, ali smo sigurni da će vremenom TIM dobiti pažnju koju svakako zaslužuje.

 

Promocija šestog broja biltena TIM >>>

 BILTEN TIM

broj 1 (.pdf; 13,378 KB)
broj 2 (.pdf; 20,594 KB)
broj 3 (.pdf; 10,194 KB) - plakat TIM broj 3 (.pdf; 6,821 KB) - flajer TIM broj 3 (.pdf; 3,903 KB)
broj 4 (.pdf;   7,272 KB)
broj 5 (.pdf;   6,641 KB)
broj 6 (.pdf;   7,460 KB)
broj 10 (.pdf; 5,222 KB)
broj 11 (.pdf;   9,768 KB)
broj 12 (.pdf;   19,390 KB)
broj 13 (.pdf;   9,542 KB)

 


 

     
 
 
Copyright © 2006 Dečji stvaralački centar Maštalište. All Right Reserved.