OKeep on rockin’ !

Maštari u okviru Radionica Opšte Kulture (ROK-a) obeležili Svetski dan DNK


Iako se u svetu obeležava već osam godina, kod nas je 23. aprila po prvi put obeležen Svetski DNK dan. Taj dan je značajan jer su još davne 1953. godine, Watson i Crick otkrili sekundarnu strukturu dezoksiribonukleinske kiseline (DNK) a u aprilu 2003. godine, uspešno je završen trinaestogodišnji svetski projekat ljudskog genoma (Human genome project) koji se bavio dešifrovanjem ove ključne supstance u nastanku svake jedinke, koja sadrži informacije o našem izgledu, potencijalnim bolestima i drugim karakteristikama.

Dnevni boravak
Multiplikacija - živeti tolerantno


 




DNK dan ima za cilj da približi DNK, gene, i druge pojmove koji su u vezi sa tim svakom pojedincu, na njemu jasan i zanimljiv način. Ova aktivnost je deo radionica iz opšte kulture koje vodi profesorka filozofije Aleksandra Maksic, čime je završen za ovu godinu ciklus radionica koji je imao za cilj da edukuje mlade na zanimljiv način o najrazličitijim temama iz oblasti likovne umetnosti, muzike, filma, književnosti i nauke.

u „Zelenom Zvonu “ se u petak, 23. aprila održala veoma posećena debata na temu bioetike, kloniranja, mutacije i genetske manipulacije koju su vodile Iva Pruner sa Insituta za molekularnu genetiku i genetski inzenjering i Sonja Antonić, diplomirani filozof. Nakon toga je u Narodnom muzeju Luka Mihajlović održao predavanje o forenzici, a potom je usledilo i predavanje o mutacijama.

Sutradan, u subotu, 24. aprila, u Narodnom muzeju je počela Mala skola DNKologije, koju je osmislila dr Sonja Pavlović u okviru projekta za popularizaciju nauke pri Ministarstvu za nauku. Radionica izolacije DNK, gde su posetioci na licu mesta mogli da izoluju sopstvenu DNK i ponesu je kući u bočici, privukla je posebnu pažnju kako starijih, tako i mlađih.

U predstojećoj Noći Muzeja 15. maja, u periodu od 18 - 02h će posetioci isto tako moći da se upoznaju sa molekulom DNK i njegovom strukturom i funkcijom. Biće organizovan i lov na DNK, pri čemu će uspešni lovci dobiti mali poklon u vidu kratke biografije poznatih naučnika, a ukoliko se zamore od potrage, moći će da se bave origamijem ("Savijte svoju DNK"). U svakom slučaju, maj i jun su svakako idealni za akciju- iskoristite ih!

Inicijator čitavog dešavanja je Vigor Arva učenik II razreda Zrenjaninske gimnazije.

Fotografije: Tibor Arva i Ana Simin

   
 
     
 
 
Copyright © 2006 Dečji stvaralački centar Maštalište. All Right Reserved.