Festival različitosti 2008

Od 16. do 19. juna 2008. TEEN NET klub Zrenjaninske gimnazije organizovao je po drugi put Festival različitosti. Festival je nastao kao rezultat aktivnosti u okviru mrežnog projekta „Multiplikacija-živeti tolerantno“.

 

 

Dnevni boravak
Multiplikacija - živeti tolerantno


 
Pozivni plakat za festival

Ciljevi festivala bili su:

1. aktivirati mlade ljude kako da ličnim angažmanom stanu na put stereotipima i predrasudama i ispolje svoju individualnost na kreativan način.
2. animiranje javnosti i skretanje pažnje na značaj promovisanja
tolerancije, nenasilja i interkulturalnosti u našoj sredini
Na Festivalu je učestvovalo 23 odeljenja Zrenjaninske gimnazije , gosti iz gimnazije iz Vrbasa, KUD „Svetozar Marković“ i udruženje građana „Foto Ekspo“(137 direktnih učesnika). U aktivnosti se direktno uključilo i 9 profesora.

Akcija Đačkog parlamenta. Po hodnicima su bili polepljeni hameri sa natpisima poput „Razlika nas spaja“ i „Po čemu se TI razlikuješ?“. Pored njih su stajale devojke sa markerima, a učenici, profesori i svi zainteresovani su zastajali i iskazivali svoje mišljenje. Akcija je dokazala da nas ima raznih....

Devojke iz II-1 bile su zaista zapažene. One su prikazale stilove oblačenja iz osam država sveta.

 

I-1  patentiralo je „kolačiće mudrosti“. U svakom kolaču bila je mudra poruka. Svašta smo pametno pročitali i lepo se zasladili!I-1  patentiralo je „kolačiće mudrosti“. U svakom kolaču bila je mudra poruka. Svašta smo pametno pročitali i lepo se zasladili!

Realizovane su sledeće aktivnosti:

KONKURS I IZLOŽBA NA TEMU „RAZLIKA NAS SPAJA“ u holu škole – učenici su svoj odgovor na temu dali u okviru likovnih i literarnih radova, umetničke fotografije, sa aspekta filozofije,psihologije , građanskog vaspitanja, stranih jezika i sl. , a tri najoriginalnija rada nagrađena su knjigama

PREZENTACIJA UČENIČKIH AKTIVNOSTI pod sloganom „Razlika nas spaja“. U fiskulturnoj sali škole naši učenici prikazali su svoje viđenje različitosti putem štandova, performansa, plesnih tačaka i sl. Posebnu zahvalnost dugujemo našim gostima: plesnoj grupi iz vrbaške gimnazije i mališanima iz KUD „Svetozar Marković“ iz Zrenjanina.

Postojao je i štand koji se bavio reciklažom, a ova dobra ideja kasnije je sprovedena i u akciju „Dan oslobođenja od đubreta“

Štand za reciklažu imao je i svoje promoterke i promotere iz različitih odeljenja koji su privlačili publiku.

Crne, plave, narandžaste, zelene,... Nebitno je – važno je da su starke.....iste a tako različite.... Bravo za ideju !

„MI U SVETU – SVET OKO NAS „ - video prezentacije u okviru kojih su predstavljeni međunarodni projekti i interkulturalne razmene u kojima učestvuju učenici i profesori Zrenjaninske gimnazije. Svoj nastup sa video radovima na ovu temu imali su i naši gosti iz udruženja za unapređenje kulture i kreativnosti kod mladih „FOTO EKSPO“

„I REČ I ZVUK “ bio je naziv programa koji je temu različitosti ispratio u kombinaciji dramskih i muzičkih prikaza.

„EVROPSKI PARLAMENT MLADIH “ – U okviru festivala upriličena je i Svečana dodela sertifikata mladima koji su aktivno radili u okviru ovog projekta.

AKCIJA ĐAČKOG PARLAMENTA – Aktivisti đačkog parlamenta tokom čitavog dana podsticali su učenike i profesore da svoje mišljenje na temu razlišitosti javno napišu na mnoštvu panoa izlepljenih po čitavoj školi.

Srpkinja i Slovak u miroljubivoj koegzistenciji

Pored učesnika i učesnica iz Zrenjanina, ugostili smo i učenike iz Vrbasa

Festival različitosti završen je spektakularno u dvorištu škole. Tamara Davinić vrtela je zapaljene pojeve.

 
Copyright © 2006 Dečji stvaralački centar Maštalište. All Right Reserved.