MAŠTALIŠTE u inicijativi za zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja dece!!!


Kampanja za zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja dece

UVEK MILOM – NIKAD SILOM!

Za detinjstvo bez kazne – za život bez nasilja

Dnevni boravak
Multiplikacija - živeti tolerantno


 

Inicijativa za zakonsku zabranu i zaštitu dece od telesnog kažnjavanja, uz podršku Save the Children i UNICEF-a, javnim manifestacijama u mnogim gradovima Srbije 02. oktobra pokreće kampanju za izričitu zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja dece u Srbiji. Pored konferencije za novinare u TANJUG-ovom PRESS centru sa početkom u 12:00 časova, početak kampanje obeležiće i javni nastup Marije Šerifović u Knez Mihajlovoj ulici (ispred Kulturnog centra Beograda).

Osamnaest organizacija – inicijatora, i oko pedeset organizacija koje podržavaju zahtev ukazuju da telesno kažnjavanje ugrožava zdravlje, integritet i dostojanstvo deteta, ostavlja trajne posledice i često dovodi do nasilnog ponašanja odraslih koji su bili zlostavljani kao deca.

Postojeći domaći zakonski propisi i medjunarodne konvencije, prevashodno Konvencija UN o pravima deteta, obavezuju državu da zaštiti dete od svih vidova telesnog, seksualnog i emocionalnog zlostavljanja, zanemarivanja i eksploatacije. Iako postojeće zakonodavstvo zabranjuje podvrgavanje deteta ponižavajućim postupcima i kaznama koje vredjaju njegovo dostojanstvo, još uvek ne postoji izričita zabrana telesnog kažnjavanja kao načina vaspitavanja dece, niti se postojeće zakonske mere efikasno sprovode..

U Manifestu usvojenom septembra 2007, Inicijativa za zakonsku zabranu i zaštitu dece od telesnog kažnjavanja u Srbiji zahteva zakonsku promenu i uspostavljanje mehanizama za njeno sprovodjenje u praksi, aktiviranje svih nadležnih na promeni svesti o telesnom kažnjavanju dece, i programe za obrazovanje odraslih o nenasilnim metodama vaspitavanja. Zakonska zabrana telesnog kažnjavanja dece odnosi se na sva okruženja, a posebno na porodicu i ustanove socijalne zaštite.

Prema podacima UNICEF-a, u Srbiji je 73% dece od 2-14 godina podvrgnuto nekom obliku psihičkog ili telesnog kažnjavanja u okviru porodice: 51% dece je izloženo lakšim, a 7% teškim oblicima telesnog kažnjavanja. Rezultati istraživanja Save the Children ukazuju da 71% dece u ustanovama za decu bez roditeljskog staranja doživljava pretnje telesnim kažnjavanjima, dok je između 60 i 70% dece doživelo neki od vidova telesnog kažnjavanja.

Deo dugoročne kampanje u koju su pozvani da se uključe svi nadležni je i sprovodjenje istraživanja na osnovu kojih bi se sprovodila efikasna prevencija telesnog kažnjavanja dece kao ustaljene vaspitno-disciplinske metode. Organizacije očekuju od medija da aktivno podrže ova nastojanja, a same se obavezuju na aktivno pružanje informacija i pomoći u cilju zaštite dostojanstva i integriteta deteta u skladu sa Konvencijom UN o pravima deteta.

Deset jednostavnih uputstava za nenasilno vaspitavanje dece 

POZIVAMO NAJŠIRU JAVNOST, KAO I SVE USTANOVE I ORGANIZACIJE NADLEŽNE ZA ZAŠTITU DECE DA SE PRIKLJUČE KAMPANJI I PODRŽE PREDLOŽENE MERE SVOJIM DOPRINOSOM I NEPOSREDNIM UČEŠĆEM!

Izričita zakonska zabrana telesnog kažnjavanja dece postoji u zakonima 18 zemalja.

NAŠA DECA ZASLUŽUJU ISTO!


POKRETAČI I ČLANICE INICIJATIVE ZA ZAKONSKU ZABRANU I ZAŠTITU DECE OD TELESNOG KAŽNJAVANJA:

Asocijacija za alternativno porodično staranje o deci – FAMILIA; ASTRA; Beosupport; Centar za integraciju mladih; Centar za nenasilnu komunikaciju; Centar za prava deteta; Dečji kulturni centar Beograd; Dečiji romski centar; Kulturni centar REX, Maštalište, Zrenjanin; Prijatelji dece Srbije; Savet za prava deteta Vlade Republike Srbije; Save the Children; Savetovalište protiv nasilja u porodici; ShockArt; Škart; SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja; UNICEF; Viktimološko društvo Srbije


ORGANIZACIJE I USTANOVE KOJE PODRŽAVAJU KAMPANJU INICIJATIVE ZA ZAKONSKU ZABRANU I ZAŠTITU DECE OD TELESNOG KAŽNJAVANJA:

ASTRA – Mreža (članice ASTRA mreže su: NVO Astra, Beograd, Odbor za ljudska prava, Vranje; SOS za žene i decu žrtve nasilja, Vlasotince; Centar za devojke, Niš; Centar za kulturnu afirmaciju, Dimitrovgrad; Udruženje žena i majki „ANNA“, Novi Pazar; Centar za devojke, Užice; Žene u akciji, Velika Plana; Centar za Prava žena u Vršcu; Taboo, Zrenjanin); Centar za decu i omladinu Majdanpek; Centar za decu i omladinu, Vrnjačka Banja; Centar za dečija prava, Kraljevo; Centar za interaktivnu pedagogiju, Beograd; Centar za zaštitu dece i žena od nasilja u porodici, Užice; Distrikt 0230, Kikinda; Društvo za dečju i adolescentnu prihijatriju i srodne struke Srbije (DEAPS); Društvo za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja dece i omladine, Niš; Edukativni centar, Kruševac; Forum NVO, Kraljevo; Kolo srpskih sestara, Beograd;Forum žena, Prijepolje; K-TOWN GROUP, Kosjerić; Kulturni Centar DamaD i SOS telefon, Novi Pazar; Mreža Odbora za ljudska prava u Srbiji – CHRIS (članice Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji - CHRIS su: Odbor za ljudska prava Niš, Odbor za ljudska prava Valjevo, Odbor za ljudska prava Negotin, Odbor za ljudska prava Vranje, Vojvođanski centar za ljudska prava Novi Sad i Građanski forum Novi Pazar); Multikulturalni centar "Narajan" – Preševo; NVO Amity; NVO FORCA, Požega; Udruženje "VEZA", Kuršumlija; NVO „Kocka“ Novi Sad; NVO „Nova vizija”, Prijepolje; NVO Roma "Ruke prijateljstva", Kraljevo; NVO Romski humanitarni centar, Bujanovac; Odred izviđača „Majdanpečki odred“, Majdanpek; „Osmeh“, Vrbas; „Osvit“, Niš; Otvorene perspektive, Subotica; PAAD centar sa socio-kulturološke izuzetnosti, Novi Bečej; „Palestra“, Kruševac Prijatelji dece Novi Beograd; Prijatelji dece opštine Voždovac, Beograd; Prijatelji dece Zemuna, Beograd; Romski centar za žene i decu DAE, Beograd; Romski kulturni centar, Vranjska banja; SOS Društvo žena - Barič i SOS Ženski Centar, Obrenovac; SOS telefon, Novi Sad Udruženje „FREND“, Majdanpek; UG Ukrštanje, Novi Sad; UG ,,Đurđevdan”, Bela Palanka; UG "PRO VITAE" - Za život, Sremska Mitrovica; Udruženje gradjana „Pomoć deci”, Beograd; Udruženje Majki, Zaječar; Udruženje Roma, Novi Bečej; Udruženje Samohranih majki, Niš; Užički centar za prava deteta, Užice VelikiMali, Pančevo;Y-PEER mreža; Zrenjaninski Edukativni Centar, Zrenjanin; Ženski centar, Prijepolje; Ženski forum, Negotin....

     

Za detinjstvo bez kazne - za život bez nasilja

Proterati batinu i iz Zrenjanina
 

Nakon više odlaganja zbog lošeg vremena, konačno je kampanja za zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja dece promovisana i kod nas. Široj javnosti je neophodno objasniti da batina nije iz raja izašla, već je proterana, jer joj tamo nije mesto. Suština je da je vaspitavanje dugotrajan i ozbiljan proces kome treba pristupiti na nov način, neke stare metode zadržati kao dobre i proverene, a neke (batine) ostaviti u prošlosti.

Članovi „Maštališta“ okupili su se u subotu, 20. oktobra, oko deset časova ispred Narodnog pozorišta.

Na bilbordima Zelenog zvona bili su zalepljeni rezultati ankete koju smo sproveli u Beogradu, 2. oktobra, prilikom pokretanja akcije. Takođe, ostavljen je i prostor da i Zrenjaninci napišu čime i zašto tuku svoju decu. Amaterske fotke su bile okačene na prilazu i i ovog puta privukle dosta pažnje.

Naravno, ni Muzej dečijih suza nije izostao. Priloženi su eksponati sa latinskim nazivima poput „utupis uglavis“ za debelu knjigu za gađanje dece. Ubedljivo najteži deo za izvođenje bio je skeč sa malim Kićom (lutkom koju smo sašili). Da bi nas bilo ko čuo, morali smo da vičemo toliko glasno da nadjačamo ozvučenje koje je bilo na žutim pločicama povodom „Panorame sportova“. Nakon skoro četiri sata vike, ostali smo bez glasa i smrzli se, ali smo postigli ono što smo naumili.

U Beogradu smo „probili led“, pa smo ovog puta bili opušteniji. Pustili smo da stvari idu svojim tokom, što je dovelo do neočekivanih, a samim tim i interesantnih, situacija. Branila sam svog sina Kiću od batina, a otac Nemanja je trebalo samo da maše prutom i da se svađa sa mnom. Međutim, ovog puta su se stvari drugačije odigrale i moj muž je izbatinao ne samo Kiću, već i mene. Iako smo se nakon toga smejali zajedno sa prisutnima, svi smo shvatili da je ovo način na koji se često završavaju takve svađe.

Baš u to vreme, održana je predstava za mališane u pozorištu, pa su posle oni crtali kredama po betonu, a svaki je za trud dobio i slatkiš. Kasnije su tu došle i pubertetlije, te smo dobili i njihovu podršku. Kada govorimo o odraslima, veći broj ljudi je bio raspoložen da podeli svoja iskustva sa nama i to nas je baš obradovalo jer pokazuje da ima nade da će ova kampanja zaživeti i u Srbiji. Hoće li biti tako, videćemo vrlo uskoro...


PRIRUČNA VASPITNA SREDSTVA - LATINSKI NAZIVI
 

1.  KALUP ZA CIPELE (POGLAVIS ODVALIS)
2.  PENDREK (PENDREKUS VULGARIS)
3.  KUHINJSKA SPATULA (SPATULLA SPATULLA)
4.  VARJAČA ISKUSNA (PEKMEZARA IZRAUBA)
5.  KUHINJSKA DASKA (GUZOBRID VULGARIS)
6.  ŽENSKI KAIŠ SA KOPČOM (VOSTIKUS NEMOI POGLAVIS)
7.  ŠIROKI KAIŠ SA KOPČOM (VOSTIKUS GUZOSTRADALIS)
8.  KOŽNI REMEN (VOSTIKUS UNIVERZALIS)
9.  VARJAČA NOVA (PEKMEZARA INTAKTA)
10.BEJZBOLKA (RAZVALIS MAXIMALIS)
11.CIGLA (RAZVALIS TOTALIS)
12.PRUT OBIČAN (MIRKOS VULGARIS)
13.SELOTEJP (UMUKNUS NONVERBIS)
14.BLOK FLAUTA (POZUBIS ODVALIS)
15.TEG (UTUPIS TOTALIS)
16.PAPUČA SOBNA (SNOGUS SMRADUS)
17.KALEM ZA PAPIRNE UBRUSE (ZRELANUS AKUSTICA)
18.ČIZMA VOJNIČKA (CALIGA DE PATER MILITANTIA)
19.KABL (FIUKUS BRIDIS)
20.OKLAGIJA (OKLAGIS NALUPITIS)

     
 
 
Copyright © 2006 Dečji stvaralački centar Maštalište. All Right Reserved.