MAJ 2009. - JOŠ JEDAN BORAVAK U Pestalozzi dečjem selu

Iz Zrenjanina, 11-og maja 2009. godine uputili smo se na putovanje za koje nismo verovali da će biti nezaboravno i prepuno emocija. Cilj projekta bio je učenje mladih o toleranciji, o drugim kulturama, sticanje liderskih veština, podizanje kritičke svesti, ali sve to na veoma zanimljiv način, s obzirom da u Pestalozzi dečjem selu, kako sami kažu, veruju više u emotivno učenje, nego u teorijsko.

 

Dnevni boravak
Multiplikacija - živeti tolerantno


 
Nakon 24-časovnog puta, stigli smo u Švajcarsku, Pestalozzi Kinderdorf. Umorni od puta i pomalo bezvoljni, oduševila nas je prijateljska dobrodošlica koju su nam pripremili Marco i Maren, vodje naših radionica, koji su držali podignutu srpsku zastavu pri našem ulasku i selo. Smestili smo se u kuću u kojima smo bili sa djacima iz Sombora, Vrbasa i Bečeja.Već sutradan počinjemo da stičemo radne navike, ustajanje u 7:30, doručak od 8:00 do 8:30, radionice od 9:00 do 12:00, ručak u 12:00, odmor do 14:00, radionice od 14:00 do 18:00, zatim večera nakon koje smo imali na raspolaganju internet sobu i slobodno vreme. Dežurni tog dana imali su obavezu da ustanu ranije, postavljaju sto, čiste kuhinju i peru sudove nakon jela.

Prve nedelje smo isli na ekskurzije u St. Gallen i Lucern, a na radionicama smo bili podeljeni u dve grupe, jedna grupa je radila sa decom sa posebnim potrebama dok je druga grupa učila o Švajcarskoj kulturi.U petak, na popodnevnoj radionici, delili smo stečena iskustva, opažanja ali i emocije koje su nas snašle prethodnih dana.

Druge nedelje smo imali interkulturalno razmenu sa emPower studentima iz celog sveta. Sledi upoznavanja kultura, naroda, njihovih običaja, tradicija, ali i individualnih karaktera i sve to kroz veoma zanimljivo osmišljen program; kroz igru, muziku i dobro raspoloženje. Tako smo, izmedju ostalog, saznali da u Burmi muž može da krivično tuži muskarca ako se zaljubi u njegovu suprugu, naučili smo i jednu Švajcarsku dečju pesmicu, njihovu igru, poboljšali sposobnost za timski rad i bili motivisani da postanemo aktivniji u društvu.

Poslednji vikend u Švajcarskoj proveli smo u obilasku Ciriha, centra nauke-Tehnorama i fabrike Čokolade! U ponedeljak je bilo organizovano oproštajno veče, kada su podeljene diplome djacima i supervizorima i prezentovane su slike sa radionica i ekskurzija prethodne dve nedelje.

Sve u svemu, 15 dana predivnog, nezaboravnog provoda iz kojeg mogu proizići samo pozitivne stvari.

 

 

Pisma iz Švajcarske >>>

 

     
 
 
Copyright © 2006 Dečji stvaralački centar Maštalište. All Right Reserved.